Borna 2023 01Povjesničar i suradnik Hrvatskoga katoličkog radija Borna Marinić održao je u ponedjeljak, 12. studenog 2023. predavanje, maturantima klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Želeći im približiti povijest Domovinskog rata koji su doživjeli njihovi roditelji, bake i djedovi ravnatelj fra Ivan Crnković, OFM, i profesorica engleskog jezika Melita Gabaldo povjesničaru Mariniću predložili su da tema predavanja bude „108. brigada ZNG RH – ponos Slavonskog Broda“.

Povjesničar Marinić maturantima je približio povijest i strahote Domovinskog rata, žrtvu hrvatskih branitelja te govorio o 108. brigadi Zbora narodne garde Republike Hrvatske (108. brigada ZNG RH),, koja je u njihovu gradu osnovana 1991. godine. Ona je, kako je Marinić rekao, bila predvodnica borbenog djelovanja u Domovinskom ratu u tom dijelu Hrvatske. Dijelom 108. brigade ZNG RH bilo je oko 5000 branitelja od kojih je 161 poginuo.

Naglasio je kako je svaki poginuli branitelj „posebna neispričana priča“. Neke je ispričao u emisiji Domoljubne minute, koju svakoga dana uređuje na Hrvatskome katoličkom radiju, a u kojima se, na temelju usmenih svjedočanstva i relevantnih izvora te literature rekonstruiraju pojedini događaji ili životne priče osoba vezanih uz razdoblje Domovinskog rata. Ukazao je maturantima na važnost poznavanje istine, kako o djelovanju te brigade, tako i istine o Domovinskom ratu, koji oni na sreću nisu doživjeli.

Kazao je kako su ga porušene kuće diljem Hrvatske, koje je imao priliku vidjeti, potaknule da više istražuje povijest Domovinskog rata. Iznio je neka svjedočenja koja je zabilježio u svojim dokumentarnim filmovima. Mlade je potaknuo da cijene mir koji su im omogućili hrvatski branitelji, ukazao im je na opasnost rata koji nikada ne donosi dobro te poželio da im povijest doista bude učiteljica života. Naglasio je kako mu je želja svojim predavanjima i dokumentarnim filmovima vratiti vrijednost žrtvama koja se godinama zanemarivala.

Ravnatelj fra Ivan Crnković zahvalio je povjesničaru Mariniću na trudu koji ulaže u proučavanje povijesti Domovinskog rata te što svoje znanje prenosi mladim generacijama. Zahvalio mu je što je maturantima klasične gimnazije u Slavonskom Brodu osvijestio povijesne događaje koji su se zbili u njihovu gradu kao i to da je svaka žrtva, koja je ugrađena u slobodu njihova grada i Domovine, nesebična i vrijedna. U znak zahvale darovao mu je knjige u kojima je zabilježen dio povijesti Domovinskog rata u Slavonskom Brodu.

Izvor: INFORMATIVNA KATOLIČKA AGENCIJA (IKA)

FOTO: BRANKICA LUKAČEVIĆ // PREDAVANJE BORNE MARINIĆA „108. BRIGADA ZNG RH – PONOS SLAVONSKOG BRODA“

Borna 2023 01

Borna 2023 02

Povratak na naslovnicu